Organiseer zelf een tijd-voor-natuur-babbel

Natuurpunt gaat aan de slag om ambitieuze toekomstbeelden te maken voor een Vlaanderen in harmonie met de natuur in 2050. In een eerste fase verzamelen we ideeën via dit platform. Ga jij met jouw vrijwilligersgroep of andere Natuurpuntleden ook aan de slag?

Hoe begin ik eraan?

Ik wil wel, maar hoe begin ik eraan? Hoe kondig ik deze activiteit aan? Hoe werf ik leden voor deze activiteit? Vaak is net deze eerste stap de moeilijkste. Enkele tips rond te nemen stappen:

  • Zoek compagnons: zoek een of twee mensen in het bestuur van je vrijwilligersgroep die met jou de handen in elkaar willen slaan om een tijd-voor-natuur-babbel op te zetten.
  • Live of online: beslis of je een online activiteit wil organiseren of liever live met elkaar in gesprek ga.
  • Zoek een geschikt moment: prik een halve dag of een avond, of maak gebruik van maak gebruik van een andere activiteit op de agenda en voeg daar dan een korte tijd-voor-natuur-babbel aan toe.

Download hier de uitleg voor organisatoren met o.a. een uitgebreide versie van het stappenplan. 

Hoe pak ik het aan?

We hebben drie mogelijke formats uitgewerkt met bijhorend ondersteunend materiaal:

  • ONLINE-versie (90-120 min): een Corona-proof online versie van een tijd-voor-natuur-babbel. Deze organiseer je via Zoom (een videoconferencing-tool via internet). Download hier het draaiboek waarin de activiteit stap voor stap uitgelegd wordt. 
  • OFFLINE-versie LARGE (120 min): ook voor een namiddag- of avondvullende versie van de tijd-voor-natuur-babbel in levende lijve schreven we de methodiek in een draaiboek uit en maakten we interviewbladen.
  • OFFLINE-versie SMALL (30 min.): heb je minder tijd? Koppel dan deze korte versie van slechts een half uur aan een geplande ledenactiviteit! Bv. voor of na een wandeling, beheerwerken, … Download hier het draaiboek voor de methodiek en de interviewbladen.

Met deze inleidende presentatie kun je als organisator de activiteit inleiden. Ze is vooral gericht op de online activiteit, maar biedt ook de nodige info voor een mondelinge intro bij een offline activiteit. 

Laat het ons weten!

Organiseer je een tijd-voor-natuur-babbel? Laat het ons weten! We bezorgen je dan de nodige ondersteuning (bpart live link, reservatie professionele zoomaccount, eventueel begeleiding door een verenigingscoach, ...). Een verenigingscoach neemt dan met jou contact op.

 

Drie goede redenen om een tijd-voor-natuur-babbel te organiseren

  1. Je bouwt actief mee aan ambitieuze toekomstbeelden voor een Vlaanderen in harmonie met de natuur.
  2. Uit de gesprekken haal je ongetwijfeld ook ideeën en inzichten die interessant kunnen zijn voor je vrijwilligersgroep.
  3. Het hoeft niet moeilijk of complex te zijn. Voor de werkwijze hebben we ondersteuningsmateriaal voorzien en inhoudelijk spring je zover als je zelf wilt.

En wat zijn de vragen?

Met de eerste vraag "Welke plek is voor jou een inspirerend voorbeeld van hoe onze natuur er in de toekomst kan uitzien?" verzamelen we inspirerende en ambitieuze voorbeelden van hoe een herstelde natuur in Vlaanderen er in de toekomst zou kunnen uitzien. 

Natuurbescherming kan ook niet losgezien worden van de rest van de maatschappij. Met de tweede vraag "Hoe kunnen natuur en samenleving elkaar versterken in Vlaanderen?" gaan we op zoek naar ideeën en inspirerende voorbeelden hoe natuur en andere maatschappelijke domeinen elkaar kunnen versterken. Wat zijn bijvoorbeeld de win-wins als we onze steden groener inrichten? Of hoe kunnen natuurherstel en klimaatmaatregelen elkaar versterken?

 

BELANGRIJK! Geef de verzamelde ideeën in op deze website zodat ze mee kunnen genomen worden in het verdere toekomsttraject van Natuurpunt en andere leden, afdelingen of werkgroepen kunnen inspireren.