Landbouw

Permacultuur

Permacultuur: een uiterst efficiënt en duurzaam model om voedsel te produceren (en bij uitbreiding veel meer). Oude technieken gekoppeld aan nieuwe of herontdekte ecologische inzichten resulteren in boerenlandschap dat hart en ziel aanspreekt door zijn poëtische schoonheid en waar van alles eetbaars groeit, le paradis quoi.

Met Velt bezocht ik la Ferme du Bec Hellouin. Dat bezoek heeft mij enorm aangesproken en geïnspireerd. Sterker nog: het ontroerde me. Ik zag mijn eigen emotie weerspiegeld op de gezichten van andere leden van het gezelschap en las het in de vele mooie commentaren in het gastenboek. Het lijkt erop dat mensen een blauwdruk in zich dragen van hoe een cultuurlandschap er idealiter uitziet. Als je het dan in het echt ziet, betoverend mooi en juist, geeft het een diep gevoel van rust, van thuiskomen. Fantastisch.

Permacultuur verbindt. Meewerken met de natuur biedt enkel voordelen. Voor de biodiversiteit is het een zegen. Alleen al omdat elke boerderij, ongeacht de schaal een percentage van de oppervlakte ongemoeid laat. Voor mij is het de missing link tussen boer en natuurbeschermer, twee partijen die maar al te vaak lijnrecht tegenover elkaar staan. De geïndustrialiseerde landbouw is een regelrechte ramp, met nog een stuk of wat bijkomende geïsoleerde natuurgebieden gaan we het echt niet redden. Hoewel er ook hier aardig aan de permacultuurweg getimmerd wordt (met kenniscentrum Yggdrasil bij Tienen als speerpunt) blijft het allemaal hopeloos onder de radar. Verschrikkelijk jammer en onbegrijpelijk.

Zou het niet ongelofelijk zinvol zijn als alle groene spelers, waaronder onze mooie vereniging, hun krachten zouden bundelen om het idee ingang te doen vinden? Om expertise samen te brengen en het gewicht van de verzamelde achterban en een groot netwerk aan te wenden om te proberen het beleid te doen kantelen, eindelijk. Zonder steun van de overheid komt dat nooit van de grond. Er is een stuitend gebrek aan visie. Waar in godsnaam wachten we op?

Vergis je niet: permacultuur is uiterst productief en rendabel. Dat is wat betreft la Ferme du Bec Hellouin zeer goed gevolgd en gedocumenteerd door een onderzoekscentrum van de Franse overheid. Ik zie het al voor me: rond en tussen de bebouwing rijgen boerderijen nieuwe stijl en natuurgebieden zich aan elkaar tot een prachtig en productief landschap. Ik som enkele voordelen op: kwalitatief hoogwaardige groenten en fruit rechtstreeks van de boer, in korte keten; verminderde afhankelijkheid van petroleum; een flinke boost voor de biodiversiteit; toenemende bodemvruchtbaarheid i.p.v. uitputting door grondbewerking en pesticidengebruik; verhoogde opslag van koolstof in de bodem en in bomen; minder waterverbruik; verbetering van de waterhuishouding; zinvolle werkgelegenheid voor mensen die op de reguliere arbeidsmarkt moeilijk aan hun trekken komen; mogelijkheden op het vlak van educatie, recreatie; gunstige gevolgen voor de gezondheid van mensen; schoonheid, stilte, rust.
Voorbeelden: - la Ferme du Bec Hellouin, Normandië, Frankrijk. Dat is zeer goed gedocumenteerd op internet. De initiatiefnemers zien voorlichting en opleiding als hun missie. - Yggdrasil bij Tienen. Ook de familie Anrijs ziet het als haar taak te inspireren en te begeleiden.
Reacties
  • Rik VN

    ongeveer 7 maanden geleden

    Vanuit eigen ervaring -na 30 jaar traditioneel ecologisch tuinieren - een eerste maal permacultuur principes toegepast : nooit zal het nog anders te verantwoorden zijn!