Wonen

Onze tuin is het grootste natuurgebied!

Vandaag is informatie voor de tuinbezitter erg versnipperd en theoretisch: vogelbescherming, natuurpunt, velt, enz... Ik merk tevens dat bepaalde organisaties in Nederland (vogelbescherming, egelbescherming, ...) veel informatiever werken als in België. Wat als we nu eens een natuurpunt-website opzetten voor de thuis-tuinder en deze concreter uitwerken dan vandaag het geval is zodat tips echt praktisch uitgewerkt kunnen worden. Vandaag vind ik ze nogal beperkt tot "inspiratie". Ik denk bijvoorbeeld aan het helpen van de egels: biedt naast de mooie folders ook zeer gestructureerde instructies aan die mensen gericht kunnen opvolgen. Biedt voor rode-lijsten bijvoorbeeld zeer gestructureerd een lijst van fauna aan waarmee je je tuin kan beplanten om bepaalde bedreigde dieren (vlinders, amfibiën, insecten, ...) een handje kan helpen. Geef ecologische tuinbouwers de kans om op een commerciële sectie hun diensten aan te bieden. Ikzelf vind begot geen enkele tuinaannemer die mij een ecologische vijver kan komen aanleggen in Vlaams-Brabant. Er zijn er toch denk ik?! Velt heeft een prachtig gestructureerd boek "stappen naar een ecologische tuin". Ook hun publicaties worden alsmaar meer "inspirerend", wat volgens mij de "ik-heb-veel-tijd" tuinbezitter wel aanspreekt die kan experimenteren, maar niet de doorsnee "ik-heb-het-druk" tuinbezitter die gewoon rechttoe-rechtaan instructies nodig heeft. Biedt bijvoorbeeld op die website prachtige bordercombinaties aan die specifieke bedreigde diersoorten vooruit helpen. Laat eventueel tuincentra die bordercombinaties aanbieden. De doorsnee tuinbezitter heeft echt veel meer ondersteuning nodig. De drempel is te hoog. Ik ben er nu zoveel mee bezig en echt, het blijft experimenteren en enorm veel tijd steken in zelf opzoeken. Dat kan anders. Nogmaals: het grootste natuurgebied is onze achtertuin.
Veel mensen in Vlaanderen zijn nog opgegroeid met het korte gras en zwembad/zwemvijver-idee. De Vlaming pronkt graag tegen mekaar op. Dit kan naar mijn mening echter ook met planten en tuinconstructies die de natuur - en de bedreigde soorten - een handje helpen. Er is veel meer ondersteuning nodig voor de doorsnee-tuinbezitter. Ik heb de indruk dat natuurpunt, Velt, e.a. zich vooral richten tot de doelgroep die zich al bekeerd heeft. Ik denk dat er veel intensiever aan drempelverlaging dient te worden gedaan. Trek veel meer mensen over de schreef. Daarvoor is praktische ondersteuning (en niet enkel inspiratie) erg belangrijk. Maak het de mensen zo makkelijk mogelijk mee in het ecologisch verhaal te stappen.
Reacties
 • albert c

  ongeveer 1 jaar geleden

  ik denk dat men eerst een knop dient om te zetten in het hoofd, voor velen is niet de vraag waar de melk vandaan komt maar hoe duur die wel is. Wie effectief geïnteresseerd is in het natuurbeleven vind hetgeen hij nodig heeft wel, voor wie het minder interesseert, die zoekt niet. Maar er mag inderdaad wel meer interesse getoond worden door de media, het aanbod van die borders zou plezant kunnen zijn en tuincentra stimuleren om deze aan te bieden zal wel helpen. Alle beetjes helpen. Zo zouden verticale tuinen ook meer gepromoot mogen worden, vooral in steden zou dat een heel verhaal kunnen worden, eventueel met een kleine financiële tegemoetkoming via de belastingen dan kost het niks extra.

  • Patrick V

   ongeveer 1 jaar geleden

   Ook leerzaam en nuttig is een kijkje te nemen op https://velt.be/vraag-antwoord/siertuinvragen/waar-vind-je-een-ecologische-tuinaannemer-hovenier of http://www.mier.be/werking/

  • Patrick V

   ongeveer 1 jaar geleden

   Ik raad aan om op de website van het project mijntuinlab.be eens een kijkje te nemen. En ja een score van de tuinaannemers mbt tot ecologische expertise, zou welkom zijn. Misschien een nieuw idee om hier rond enquêtes te organiseren en deze te publiceren ?